tiistai 6. kesäkuuta 2017

TIETOPAKETTI: LUONNONKUIDUT & MUUNTOKUIDUT


Luonnonkuidut ovat kuituja, jotka löytyvät luonnosta, eikä niitä ole luotu kemiallisesti. Luonnonkuituja ovat esim. puuvilla, pellava, villa, kashmir ja silkki.

Muuntokuitujen raaka-aineet saadaan luonnosta, esim selluloosasta, mutta ne käsitellään kemiallisesti, jotta niistä saadaan tekstiileissä käytettävää kuitua. Niiden teollisen valmistuksen takia ne kuuluvat tekokuituihin, vaikka raaka-aine tuleekin luonnosta. Muuntokuituja ovat esimekiksi viskoosi, modal ja lyocell. 

Synteettiset tekokuidut puolestaan valmistetaan öljynjalostuksen tuotteista kemiallisella prosessilla. Synteettisiä tekokuituja ovat esimerkiksi polyesteri ja akryyli. 

Me suosimme Detaljissa luonnonkuituja ja muuntokuituja, siksi esittelemme nyt niitä ja niiden hoitoa hieman.

LUONNONKUIDUT

PUUVILLA
Puuvilla on maailman eniten käytetty luonnonkuitu. Se on miellyttävä päällä, kestävä vaate, värjäytyy hyvin ja sietää korkeita silityslämpötiloja.
IMG_7745

PELLAVA

Pellavaa käytetään sekä sisustuksessa, että vaatteissa. Vaatteena se on viileytensä ja hengittävyytensä takia ihana kesävaate, lisäksi pellavasta irtoaa helposti lika, joten vaatteena se on helppo. Pellava on rypistyvä, mutta sietää korkeita silityslämpötiloja. Pesussa kannattaa välttää rajua linkousta, joka voi vaurioittaa kuitua.

2017-06-05-PHOTO-00001478

VILLA
Villan vahvuuksia ovat hyvä lämmöneristävyys ja joustavuus. Villakankaat eivät rypisty tai likaannu helposti ja jos ne nyppääntyvät, nypyt voi poistaa esim. käsin. Pesua villa ei kestä kovin hyvin, se tykkääkin enemmän tuulettamisesta. Pesu onnistuu kyllä hellävaraisella pesuohjelmalla ja neutraaleilla pesuohjelmilla. Huuhteluaineen käyttö vähentää villavaatteen sähköisyyttä.

KASHMIR

Kashmirvilla on maailman harvinaisimpia luonnontekstiilejä. Kashmirvilla valmistetaan kashmirvuohen karvasta. Korkean laatunsa ansiosta kashmirvilla voi kestää vuosikausia erinomaisessa kunnossa. Kashmirneuleet ovat pehmeitä ja monta kertaa lämpimämpiä kuin esim. lampaanvillaneuleet. Neule ei veny ja sen muoto sekä värit säilyvät hienosti, kun sitä hoitaa oikein. Kashmirneuletta ei saa laittaa koneeseen muiden likaisten vaatteiden kanssa, vaan tulee käyttää hellävaraista pesuohjelmaa. Paras on tietenkin tuulettaa neuletta. 

IMG_4941
SILKKI
Silkkikankailla on kaunis kiilto ja ne ovat pehmeitä, kevyitä ja viileitä päällä. Silkin pesuksi suositellaan hellävaraista pesua. 

DSC09663

MUUNTOKUIDUT

VISKOOSI
Viskoosivaatteet ovat miellyttäviä päällä ja ne laskeutuvat kauniisti. Viskoosi saattaa rypistyä helposti, jos kuitua ei ole käsitelty siliäväksi, mutta rypyt oikenevat hyvin silittämällä tai vaikka joskus jopa kylppärin höyryssä. Silityksen jälkeen kannattaa antaa viskoosivaatteen hieman levähtää, jotta se ei rypisty päälläsi niin helposti.

IMG_7746

MODAALI
Modaali muistuttaa ominaisuuksiltaan viskoosia. Se on vähän lujempi ja näin puuvillamaisempi. Modaalia käytetään usein sekoituksena muiden kuitujen kanssa. 

LYOCELL

Lyocell on myös selluloosamuuntokuitu. Se muistuttaa modaalia, ja on pehmeän tuntuinen päällä. Lyocell on kestävä ja hengittävä materiaali, vahvempi kuin muut muuntokuidut. Lyocellista valmistetut tuotteet ovat helppokäyttöisiä ja sen sanotaan yhdistävän luonnonkuitujen ja tekokuitujen parhaat ominaisuudet. 
IMG_7747 (1)

Toivottavasti opit jotain uutta ja kerro ihmeessä meille, jos tiedät enemmän ja paremmin aiheesta, niin mekin opimme!

-Hilla
DETALJI Boutique
Kalastajantie 3
Espoo

Instagram & Pinterest: @detaljiboutique
Nettikauppa: detaljiboutique.com  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mieltä olit tästä postauksesta? Otamme mielellämme rakentavaa palautetta ja postaustoiveita vastaan!